فاخته- دیروز در رسانه ها، خبری منتشر شده بود مبنی بر اقدام جالب توجه شبکه دامپزشکی شهرستان کرج و اجرای طرحی با عنوان سامانه یکپارچه استعلام همشهریان موسوم به «سایه» که در آن امکان استعلام وضعیت کیفی و بهداشتی واحدهای عرضه فرآوردههای دامی برای شهروندان فراهم شده است. (اینجا)
جهت اطلاع همراهان «فاخته» که اطلاعی از این طرح ندارند بایستی اعلام کنم که در این سامانه، شهروندان می توانند با ارسال شناسه دامپزشکی 4 رقمی واحد عرضه فرآورده خام دامی مورد نظر خود که سمت راست درب ورودی هر واحد نصب شده به سامانه پیامکی اداره دامپزشکی شهرستان کرج به شماره ۱۰۰۰۴۰۵۰۹۹، ارزیابی بهداشتی سطح کیفی هر فروشگاه را استعلام و مطالبه کنند.
یادم هست که اولین بار، در دوران مدیریت دکتر علیرضا رفیعی پور، رئیس وقت سازمان دامپزشکی کشور، اجرای طرح رتبه بندی مراکز تولید، توزیع و عرضه فرآورده های خام دامی و دیگر مراکز مرتبط نظیر رستوران ها و... در یکی از سخنرانی های وی مطرح شد؛ اماهیچ کجا این طرح پیگیری نشد تا که دیروز، این خبر از شبکه دامپزشکی کرج منتشر شد که اتفاقا دکتر رفیعی پور، در حال حاضر مدیر کل استان البرز است.
اینکه چه کسی اولین بار گفت و یا اقدام کرد، از نظر نگارنده اهمیت چندانی شاید نداشته باشد که البته در نوع خود، ایده پردازی جالب توجهی است و در خور تقدیر؛ اما نکته مهم این است که دامپزشکی کرج با این اقدام، حق «دانستن» و «آگاهی» را برای شهروندان محفوظ دانسته و در این وانفسای گرانی گوشت و ... شهروند با ارسال یک پیامک می تواند از رتبه و وضعیت بهداشتی مرکزهدف خود مطلع شود و با کسب این آگاهی تصمیم به خرید گوشت یا مصرف غذای آن رستوران و ... بکند یا خیر!
قطعا بازرسی مداوم، تهیه بانک اطلاعاتی از تک تک واحدها و نیز اتصال این بانک به سامانه پیامک، اقدامات زیرساختی بوده که از سوی آن شبکه انجام شده و در نوع خود جای تقدیر دارد هم از حیث کنترل های بهداشتی و هم از حیث رعایت حقوق شهروندان.
و اما پیشنهاد نگارنده این است که با توجه به اهمیت طرح در ارتباط هرچه بیشتر مردم با دامپزشکی و اعتماد به این دستگاه حاکمیتی و نیز اهمیت رتبه اعطا شده به مراکز و واحدهای مرتبط در قالب یک کار ممیزی بهداشتی که متضمن بقای مراکز مجاز و نابودی مراکز غیرمجاز و غیربهداشتی است این طرح، با استفاده از سرمایه گذاری سازمان دامپزشکی در قالب سامانه «سیام» پیگیری شده و اقدامی ملی برای این اعتبارسنجی مراکز تولید و عرضه فرآورده ها و نیز رستوران ها، آشپزخانه ها ودیگر مراکز مرتبط از سوی سازمان دامپزشکی، ادارات کل و به تبع آن شبکه های دامپزشکی شهرستان ها به صورت متمرکز و واحد صورت پذیرد.
بدیهی است با عنایت به اهمیت طرح در ارتقای امنیت غذایی شهروندان و نیز ممیزی واحدهای یادشده، امکان اخذ اعتبار و پیش بینی بودجه مناسب این اقدام نیز می تواند در دستور کار قرار گیرد.
دکتر هادی زارعی
مدیر مسئول
این پایگاه خبری بر اساس مجوز معاونت مطبوعاتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مشغول فعالیت است. این پایگاه خبری تابع قوانین جمهوری اسلامی ایران بوده و هر گونه برداشت از مطالب آن تنها با ذکر منبع مجاز می باشد.