فاخته- وقتی ذائقه های افراد را تغییر دادند و پس از آن آشپز خانه های صنعتی رشد و توسعه یافت گرفتاری انسان معاصر برای مصرف یک 《غذای سالم و بهداشتی》 آغاز شد و غذاهای آماده به دلایل بسیار از جمله شهرنشینی، زندگی کاری و اداری بدون فرصت وفقدان توجه به ساعت صرف غذا، زمان اندک و تنوع بسیار گستره غذاهای آماده،اکثریت افراد را اسیر این دام خوش خط و خال فقط《شکم پُر کُن》نمود و سفره های سُنتی خانواده ها کم رنگ و کم رنگ تر شد تا جایی که بر اساس آمارهای مرجع کشور تا سال ۱۳۹۵ در ایران خانواده ها سالیانه ۱۱۰ هزار میلیارد ریال به طور متوسط خرج خریداری غذاهای آماده(فست فود) نموده و استانهای به ترتیب هرمزگان، خوزستان، تهران، خراسان رضوی، کهگیلویه و بویراحمد و... در راس آمار ها در این زمینه با حضور و وجود بیش از ۳۰۰ هزار فعالیت کننده این صنف با مجوز، بی مجوز و زیرپله ای تهیه و فروش فلافل، انواع ساندویچ، پیتزا و حتی "ته دیگ بسته بندی اورجینال آماده پخت"، انواع اولویه کیلویی و بسته بندی شده و... عرصه را بر تهیه و تدارک غذاهای سُنتی و با شناسنامه میراث فرهنگی و صنعت غذای کشورمان که بیش از صدها نوع آن به ویژه غذاهای بومی استان های به ترتیب گیلان، مازندران، گلستان، هرمزگان، بوشهر، خوزستان، لرستان، اصفهان، فارس، کردستان، برخی جزایر خلیج فارس و....ثبت جهانی را به عنوان غذاهای خوشمزه، سالم و بهداشتی را بااستفاده از گوشت قرمز، سفید و انواع آبزیان دریایی در جهان به خود اختصاص داده اند تنگ نموده و در محاصره نابرابر خود در آورده اند.
فرهنگ سازی و مراجعه مجدد بازآرایی فلسفه ایجاد، ضرورت سلایق، احترام به ذائقه های ناب قدیمی افراد جامعه از نونهالی تا کهنسالی و تنوع کمّی و کیفی غذاهای بومی، اصیل و سُنتی کشورمان به نظر می رسد دچار فراموشی و بی اعتنایی غفلت بار ناخواسته شده است.
در غربال گری های پیشگیرانه، بهداشتی و ریسک های مصرف غذاهای آماده در استان های ذکر شده فوق در عرصه غذاهای آماده ، آمارهای بیماری های ناشی از چاقی، دیابت، چربی خون، قلب و عروق، کبد و معده، کم تحرکی و...قابل تامل و بسیار نگران کننده در بین افراد جامعه هدف مطالعه شده را به خوبی نشان می دهد.
در سال های قبل و در ادامه زمان معاصر هرگز برند فست فود اتومات( ۱۹۱۲) در ایالات متحده و اروپا، فروشگاه های زنجیره ای ساندویچ مک دونالد (سال۱۹۴۱) در نیویورک، کِنتاکی نیویورک،ساندویچ داود در خیابان لولاگر تهران، برادران اختیاری در بازار پایتخت، رضا رئیسی در پیتزای پنتری تهران و مشهد(سال ۱۳۴۷)، همبرگر تاپس جردن (دهه ۱۳۵۰)، همبرگر "۴۴۴" بلوار کشاورز، ساندویچ فریدون( مشهور به لقب نامانوس و ضد بهداشتی و اخلاقی فِرّی کثیفه) در انتهای خیابان آپادانای تهران منشعب از تقاطع سهروردی ، ساندویچ و سوسیس و کالباس فروشی آندره فردوسی تهران عرضه کنندگان غذای زیست شبانه خیابان سی تیر تهران در اتومبیل های استیشن قدیمی ، وَنِ جدید، طاف های چوبی متحرک(گاری دستی) و...هرگز فکر نمی کردند که تغییر شکل ماهوی این صنف به دلیل ارزان فروشی نِسبی و توجیه اقتصادی قیمت ها برای خانوارها ؛ "تیر" رها شده از "کمان فست فوت ها" از "سِیبلِ آنان" به طرف صنعت غذاهای آماده "کیلویی کمانه" کند و سلامت و بهداشت روح و جسم مصرف کنندگان را نشانه بگیرد!
«استفاده از حجم بسیار زیاد روغن های ناسالم، سوخته، چرخشی چندباره و به ویژه عدم رعایت نکات بهداشتی و افزودن مواد نگهدارنده، انواع رنگ و افزودنی های گول زن چشم نواز، عدم نظارت کافی تخصصي و کارشناسان تغذیه، رشد قارچ گونه این پدیده جدید در پیاده روها و کوچههای شمال، جنوب، غرب و شرق تهران و کُلنی های هر ۱۸ متر یک مغازه در کلانشهر ها تا منزل و سکونت گاه های شهری دام بلایی است که تفسیراش شاید چنین باشد که: هم در صف می ایستیم و هم برای ابتلاء به انواع صدمات ناشی از بروز بیماری های مصرف این گونه غذاها پول و سرمایه نیز پرداخته و هزینه های سَربارِ درمان و بهبودی و حتی مرگ و میرهای زود رَس را بر سر جامعه و کشور آوار می کنیم اما فرهنگ سازی، اطلاع رسانی، آموزش، ترویج،رسانه ها، پزشکان و متخصصان تغذیه، بهداشت، سلامتی و اصحاب قدم و قلم حفظ امنیت غذایی جامعه می توانند به عنوان یاریگر و سّدِ محکم حفاظت و حراست مسؤولانه از سلامت و بهداشت تغذیه همه افراد جامعه انسانی و نسل آینده ساز سالم بیش از گذشته به این احساس تکلیف انسانی و اخلاقی خود جامه عمل بپوشانند و "تشدید نظارت های دامپزشکی به ویژه در ممّیزی مواد و مصارف خام فرآورده های گوشتی" این صنف، سنگ زیربنای ایفای نقش خطیر تخصصی و قانونی و عمل نمودن به انجام این مسوولیت هاست.» /۳۴۹
علیرضا کیهان پور
این پایگاه خبری بر اساس مجوز معاونت مطبوعاتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مشغول فعالیت است. این پایگاه خبری تابع قوانین جمهوری اسلامی ایران بوده و هر گونه برداشت از مطالب آن تنها با ذکر منبع مجاز می باشد.