یادداشت؛ علیرضا کیهان پور:

چشمانی " کوچک " برای دیدن حقایق «بزرگ»، " ۱/۳ میلیارد تُن " هدر رفت مواد غذایی در "جهان"

کد خبر  9304
note

فاخته- در جهان کنونی از حدود ۴۰ میلیارد تُن تولید انواع مواد غذایی ، ۱/۳ میلیارد تن آن معادل یک سوم تولید از "زنجیره توزیع، برداشت و مصرف" شامل "ضایعات" یا "همان هدررفت" یا "دورریز" این منابع ارزشمند در کُره خاکی می شود که با توجه به آمارهایی که موجود است متاسفانه نه تنها اهداف تحقق "امنیت غذایی" که همانا "امنیت تغذیه ای" جوامع انسانی را نشانه گرفته و موجب مخاطرات شده است. 
البته امروزه متخصصان و دانشمندان این عرصه ، تامین "امنیت تغذیه ای" را بر رخداد "امنیت غذایی" مقدم می شمارند زیرا بر این اعتقاد هستند که نباید فقط یک غذایی صرفا شکم پُر کن برای انسان ها در نظر گرفته شود و بهبود کیفیت تغذیه از بسیاری از هزینه های بیماری های  ناشی از سوء تغذیه جلوگیری و متضمن پیشگیری قبل از درمان است که به بیان دیگر کیفیت غذا مهم تر و راهبردی تر از کمّیت آن است. 
در بحث ضایعات ۱/۳ میلیارد تن مواد غذایی تولیدی کل جهان کنونی بر " مبنای میزان کالریک آن"  ،  مباحث گازهای گلخانه ای، خشکسالی، گرما، کیفیت حمل و نقل محصولات تولیدی، فرسایش خاک، کاهش نزولات جوّی، بارش باران های اسیدی و...در ۲۸ درصد از اراضی کشاورزی جهان  نمود بیشتری دارد اما به نظر نگارنده در بُعد هدر رفت این نعمات، فرهنگ مصرف و تمایل و ترغیب و تشویق آحاد جامعه به رعایت الگوی مصرف بهینه و جلوگیری از اسراف  و حیف و میل کردن این منابع ارزشمند باید بیشتر از گذشته در راس کانون توجهات فردی و جمعی قرارگیرد که موضوعی بس مهم و قابل توجه در جوامع بشری محسوب خواهد شد.
در پایان نگارنده نگاهی به طور خلاصه به" در صد "  ضایعات مواد غذایی به تفکیک منابع  بر طبق آخرین آمار تقریبی  ارائه شده  توسط "سازمان خواروبار و کشاورزی ملل متحد" موسوم به فائو (FAO) دارد که می تواند برای علاقمندان این بحث خالی از فایده نباشد.

نوع ضایعات مواد غذایی در جهان(درصد)

ماهی و سایر آبزیان دریایی ۴۵ 
غلات ۳۰
لبنیات ۲۰
گوشت ۲۰
دانه های روغنی ۲۰
میوه و سبزی ۲۰
که این دورریز مواد غذایی سالانه ۹۴۰ میلیارد دلار به اقتصاد جهان لطمه وارد می کند.
«فراموش  نکنیم گاهی با "چشمان کوچک" حقایق "تلخ بزرگی" را می شود مشاهده کرد و لذا  انسان معاصر در این کُره مسکون ، خواهد توانست با تفکر، برنامه ریزی ، اهتمام بیشتر و  ایجاد تغییر در فرهنگ و الگوی مصرف از این هدر رفت سرمایه ها و منابع ارزشمند به شیوه  مطلوبتری نسبت به گذشته ها و به نحو شایسته تری جلوگیری نماید.»

علیرضا کیهان پور

خبرهای مرتبط
برچسب ها
نظرات
ورودی نامعتبر
ورودی نامعتبر
ورودی نامعتبر
ورودی نامعتبر

این پایگاه خبری بر اساس مجوز معاونت مطبوعاتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مشغول فعالیت است. این پایگاه خبری تابع قوانین جمهوری اسلامی ایران بوده و هر گونه برداشت از مطالب آن تنها با ذکر منبع مجاز می باشد.

تمامی حقوق برای پایگاه خبری تحلیلی فاخته محفوظ است.