فاخته- در تاریخ ریشه پدید آمدن خوراک خوشمزه " کوواب" با "گویش لری" ؛ لهجه "کرمانجی" و "لکی" غرب کشور یا همان کباب خودمون به "لهجه تهرونی" در بیش از ۲۰ ورژن متنوع، نام ایران، قفقاز و ترکیه بیشتر به چشم می خورد همان گونه که در ایران نام کبابی های " نایب،شمشیری و حاج مرشد چلویی تهران"، "غلامعلی" بروجرد، "حاج عباس" کرمانشاه، "دنیز" بناب ، "کوچری" گلپایگان، "ریحون" خمین ، "فدک" قم ، " شاندیز، طرقبه و پسران کریم" مشهد مقدس بیشتر به "دید" می آید چرا که کاسب های قدیمی، مومن و خداترسی در راسته کبابی ها دارند و اما یک فرق فوقالعاده در این دوران تکامل صنعت غذا پیش روی ما است که در "کلان شهر تهران" رشد "فست فودها" بر "کبابی ها" پیشی گرفته است، هر چند در "شرق تهران ، تهرانپارس و خیابان پیروزی" هنوز کبابی ها و حلیمی های "معنوی"، "معنوی اصل" و "برادران معنوی" تیپ غالب بوده و برعکس در "غرب تهران" از ابتدای خیابان "ستارخان" یعنی "میدان توحید" از شرق به غرب تا انتهای "فردوس غربی" محل "تراکم غوغای فست فودهای" کودک و جوان پسند مانند رستوران "فست فودی" "نشاط" است و اما در شهر "گلپایگان" وضعیت "کباب" مشهور "کوچری" برعکس است و سر و ته هر خیابانی را که بزنی شغل "اشک آور کبابی"، شهر را اشباع و به تصرف گردش "اقتصادی و حتی صادراتی با ارسال گرم از طریق راه هوایی در آورده است به طوری که سواستفاده از نام برند کباب "گلپایگان" به روندی تکراری و نگران کننده رسیده که موجب شده تفاوت "دوغ و دوشاب" مصرفی در کبابی ها فاقد "راستی آزمایی" شود!.
و البته آنچه در "کوچری و گلپایگان" روی داده و رخ نموده است در درجه نخست وجود "دام سبک و سنگین سالم" و با تغذیه طبیعی و نیمه طبیعی خوب بوده و از طرفی از دیدگاه نگارنده "شاید" موجب پدید آمدن نو واژه "فرهنگ غذا" و غالب شدن بر لقب "صنعت غذا" در ایران شده است.
"۲۲ تیرماه" روز "جهانی کباب" در سراسر دنیا جشن گرفته می شود و《 شادروان "دکتر کوفی عنان" دبیر کل پیشین "سازمان ملل متحد (Unaited Nation)" در مراسمی به مناسبت "روز جهانی کباب" اظهار داشته: که "هیچ صلحی در جهان پایدار و نهادینه نمی شود مگر آنکه همه انسان ها به طور یکسان به مواهب استفاده از کباب" دست یابند!.》که شاید کنایه به برگزاری "دورهمی" های "دوستانه" و نقش "کباب" خوشمزه در پذیرایی های صمیمانه و کدورت زا و "صله ارحام" داشته است.
در سال ۱۹۴۱ میلادی مرحوم "احمد علی صالحی" اهل "گراش استان فارس" نخستین فردی بوده که اسپسیشیال کباب کوبیده ایران" را در "شارجه امارات" راه اندازی کرد و در سال ۱۹۵۱ به طور ویژه در "دوبی امارات شعبه اصلی" را به بهره برداری رساند و مقلب به برند "جهانی احمد علی کبابی" به عنوان یک ایرانی صاحب سبک پخت کباب خوشمزه شد زیرا در کار و شغل خودش انسان "سالم و مقید و صالحی" بود و نام و پرچم ایران را در امارات پایدار و به اهتزاز در آورد البته برخی از منابع تاریخی این فرهنگ نشان از ردپای "جواد فریفته اهل تهران" مبنی بر راه اندازی یک باب "کبابسرای ایرانی و فرا ملی" در سال "۱۹۲۰ میلادی" در کشور "فرانسه" و شهر "پاریس" نیز خبر داده اند.
فرهنگ و صنعت کباب در ایران از زمان زوال حرفه "مشکال گری" که مشکل ساز می نمود و با صید بی رویه شکار در طبیعت موجب انقراض بسیاری از گونه های باارزش کل، میش، قوچ، گوزن ، آهو و.....شده بود لذا فعالیت اشان غیرقانونی تلقی شد و از دل این "مشکال مشکل ساز" صنعت "دامپروری نوین" چهره به دیده گان باز نمود به طوری که اینک با اعلام "معاون پیشین تولیدات امور دامی وزارت جهاد کشاورزی" در خرداد سال ۱۴۰۲، دومین "صنعت ایران" از بعد حجم سرمایه گذاری پس از صنعت نفت به شمار می آید.
ناصرالدین شاه قاجار با ولیمه دادن ۱۰ هزار سیخ کباب کوبیده در یک میهمانی روز تعطیل رکورد دار تعداد خوردن کباب در یک روز در دنیا به اتفاق اعوان و انصارش بوده و صدها تن گوشت و بیش از ۵۰۰ نفر آشپز "اجیر و آچمز" و اسیر شکم چرانی دربار در آن مقطع تاریخی شده بودند!/316
ادامه دارد...
علیرضا کیهان پور
این پایگاه خبری بر اساس مجوز معاونت مطبوعاتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مشغول فعالیت است. این پایگاه خبری تابع قوانین جمهوری اسلامی ایران بوده و هر گونه برداشت از مطالب آن تنها با ذکر منبع مجاز می باشد.