فاخته- البته با توجه به قیمت افزایشی انواع گوشت قرمز و سفید، متاسفانه انوع میگوی دریایی و پرورشی نیز در یک سال اخیر جهش قیمت را تجربه کرده و از دسترس مصرف اکثریت جامعه خارج شده است هرچند قیمت میگوی پرورشی بسته به سایز یا اندازه آن و این که در کدام استان ها (هرمزگان،بوشهر، خوزستان، سیستان و بلوچستان/ چابهار/ و گمیشان استان گلستان) پرورش یافته در مقایسه با قیمت میگوی دریایی ، پاک شده، با سر و دم و... ارزانتر است اما تمایل مصرف کننده حرفه ای میگو بر اساس ذائقه قدیمی بیشتر به میگوی دریایی تمایل دارد اما فرهنگ سازی ؛ اطلاع رسانی مصرف میگوی پرورشی تولید داخل و تبلیغات هنوز جای کار بسیاری برای جامعه دارد که نیاز به گذشت زمان طولانی دارد و نقش رسانه ها در این راستا بسیار حائز اهمیت است که به قول مشهور باید هزینه شود و بی مایه فطیر است!.>>.
خواص تغذیه ای و ارزش غذایی
منبع غنی پروتئین
هر یک صد گرم میگو حدود ۲۰ گرم پروتئین دارد از این رو می توان گفت میگو یکی از غنی ترین مواد غذایی دریایی است که از پروتئین بالایی برخورد دار می باشد.
هر شخص باید روزانه ۰.۸ گرم پروتئین به ازای هر کیلوگرم از وزن خود مصرف نماید بنابراین شما می توانید از میگو به عنوان یک وعده غذایی مناسب برای تامین پروتئین روزانه خود استفاده کنید.
کالری کم
میگو غذای کمکالری است وهر یک صد گرم آن تنها حدود ۸۵ تا ۱۰۰ کالری دارد، از این رو گزینه مناسبی برای وعده غذایی ورزشکاران و افرادی که رژیم غذایی دارند می باشد.
چربی سالم (امگا-3)
میگو منبع غنی از اسیدهای چرب امگا-3 است که به سلامت قلب، مغز و کاهش التهاب کمک میکند.
منابع غذایی که دارای امگا -3 می باشند مانند انواع آبزیان بسیار محدود هستند و حتما باید این دسته از اسید های چرب در رژیم غذایی وجود داشته باشد در صورت نرسیدن مقدار مناسب امگا-3 به بدن باید به صورت قرص های مکمل مصرف شوند از این رو بهتر هست خوردن غذا های دریایی از جمله میگو که دارای امگا -3 است را جدی بگیرید.
از خواص امگا -3 می توان به کاهش تری گلیسیرید خون، تنظیم ضربان قلب، کاهش فشار خون، کاهش تجمع پلاکتی و جلوگیری از انعقاد خون، افزایش HDL یا کلسترول خوب، سلامت مغز و سیستم های عصبی به ویژه در افراد مبتلا به MS، کاهش دردهای ناشی از التهاب مفاصل و آرتروز اشاره کرد.
ویتامینها
میگو سرشار از ویتامین B12 (که این ویتامین برای سلامت سیستم عصبی و تشکیل سلولهای خونی ضروری می باشد), ویتامین D ( که به جذب کلسیم و تقویت استخوانها کمک میکند) و ویتامین E (که خواص آنتیاکسیدانی دارد) می باشد.
مواد معدنی
از مواد معدنی موجود در میگو به موارد زیر می توان اشاره کرد:
سلنیوم: آنتیاکسیدانی قوی که از بدن در برابر آسیبهای سلولی محافظت میکند.
فسفر: به سلامت استخوانها و دندانها کمک میکند.
روی (زینک): برای تقویت سیستم ایمنی و ترمیم زخمها مفید است.
یُد: از میگو بهعنوان یکی از بهترین منابع ید نام برده میشود، که برای سلامت غده تیروئید حیاتی است.
جدول ارزش غذایی و مواد معدنی میگو
۱۰۰ گرم میگوی پخته (آبپز یا بخارپز)
انرژی: ۹۹ کیلوکالری
قند:۰.۲
پروتئین: ۲۴ گرم
چربی: ۰.۳ گرم
اشباع: ۰.۱ گرم
غیراشباع: ۰.۲ گرم
کربوهیدرات: ۰ گرم
کلسترول: ۱۸۹ میلیگرم
سدیم: ۱۱۱ میلیگرم
پتاسیم: ۲۵۹ میلیگرم
کلسیم: ۷۰ میلیگرم
منیزیم: ۳۹ میلیگرم
فسفر: ۲۴۰ میلیگرم
آهن: ۰.۳ میلیگرم
روی (زینک): ۱.۳ میلیگرم
سلنیوم: ۴۰ میکروگرم
ویتامین B12
ویتامین E
ویتامینA
خواص درمانی و سلامتی میگو
سلامت قلب با غذا های دریایی
امگا-3 موجود در میگو به کاهش سطح کلسترول بد (LDL) و افزایش کلسترول خوب (HDL) کمک میکند، که خطر بیماریهای قلبی را کاهش میدهد.
تقویت سیستم ایمنی
مواد معدنی مانند روی و سلنیوم موجود در میگو سیستم ایمنی بدن را تقویت میکنند.
خواص میگو برای سلامت مغز و اعصاب
ویتامین B12 و اسیدهای چرب امگا-3 برای حفظ عملکرد سالم مغز و پیشگیری از بیماریهای عصبی مانند آلزایمر مؤثر هستند.
پیشگیری از کمخونی
وجود آهن و ویتامین B12 در میگو، به تولید گلبولهای قرمز خون کمک کرده و از کمخونی پیشگیری میکند.
سلامت پوست و مو
وجود آنتیاکسیدانها مانند ویتامین E و سلنیوم در میگو به بهبود سلامت پوست و جلوگیری از پیری زودرس کمک میکند.
تقویت استخوانها
فسفر و ویتامین D در میگو به استحکام استخوانها کمک کرده و خطر پوکی استخوان را کاهش میدهند.
ویژگیهای خاص میگو
سازگاری با رژیمهای غذایی: میگو بهدلیل پروتئین بالا و چربی کم، برای رژیمهای کاهش وزن و ورزشکاران بسیار مناسب است. بدون گلوتن بوده و برای افراد دارای حساسیت به گلوتن ایمن است.
هضم آسان: میگو بهراحتی هضم میشود و معده را سنگین نمیکند.
خاصیت ضدالتهابی: امگا-3 موجود در میگو به کاهش التهاب و دردهای مفصلی کمک میکند.
ضدسرطان: سلنیوم و آنتیاکسیدانهای موجود در میگو به نظر می رسد از رشد برخی سلولهای سرطانی جلوگیری میکنند.
روش یخ زدایی و شرایط نگهداری
انجماد زدایی با آب سرد: برای این کار ابتدا مقدار میگو مورد نیاز را داخل کاسه ریخته و در آب آشامیدنی سرد به مدت ده دقیقه غوطه ور کرده، سپس میگو را داخل آبکش ریخته و برای بار دوم به مدت ۲۰ دقیقه در آب نگهداری و سپس آب کشی نمائید.
انجماد زدایی آب جوش: مقداری آب داخل قابلمه جوشانده، سپس میگو ها را داخل قابلمه به مدت یک دقیقه یخ زدایی کنید.
از آنجا که بیشتر شهرها از دریا فاصله دارند در اکثر مواقع محصولات دریایی از جمله میگو به صورت منجمد و "تحت نظارت دقیق سازمان دامپزشکی کشور" تایید و به بازار مصرف داخلی و خارجی عرضه می شود.
نکته مهم : اگر پس از انجماد در حین حمل ونقل محصول دچار دیفراست شود بافت و ارزش غذایی آن دچار آسیب می شود.
اساس سایز بندی میگو ها
اندازه درج شده روی بسته بندی میگو ها معمولا به تعداد میگو ها در هر واحد وزنی (معمولاً یک کیلوگرم یا یک پوند) اشاره دارد و معیاری برای تعیین بزرگی یا کوچکی میگو می باشد.
به طور مثال:
اساس سایز بندی میگو 20-16 : به این معنی است که در یک کیلوگرم میگو، بین 16 تا 20 قطعه(عدد) میگو با اندازه یکسان وجود دارد که نشان دهنده درشت بودن میگو است.
110-150 : در یک کیلوگرم، بین 110 تا 150 عدد میگو وجود دارد که نشان دهنده کوچک بودن میگو است.
عدد کوچکتر نشاندهنده میگوهای بزرگتر است، زیرا میگوهای بزرگتر وزن بیشتری دارند و تعداد کمتری در یک کیلوگرم جا میگیرد.
انتخاب سایز(اندازه) میگو برای غذا
غذاهای مجلسی: از میگو با سایزهای بزرگ استفاده میشود.
انواع سایزهای( اندازه های) میگو
میگو سایز 11-20
میگو سایز 21-30
میگو سایز 31-40
میگو سایز 41-50
میگو سایز 51-60
میگو سایز 61-70
میگو سایز 71-90
میگو سایز 91-110
میگو سایز 110-150
میگوی "PUD" یا پُلویی سایز 150-200
« لازم به یادآوری است که هدف از این یادداشت صرفا یک اطلاع رسانی و رسالت رسانه ای به سهم پایگاه خبری "فاخته نیوز" است که با نیّت پاسخ به سوال ها و رفع ابهامات احتمالی و پیش بینی نشده "به ویژه در مورد اندازه های (سایزهای) میگوی دریایی" است که متاسفانه هم فروشنده آماتور و هم خریدار پرسشگر را دچار عدم پاسخگویی و جواب گرفتن می نماید بوده و مورد تاکید است و همان گونه که در ابتدای یادداشت به قیمت بالا و گران بودن میگو در بازار و عرضه کنونی اشاره شد اگر طبق برنامه ریزی و صلاحدید دولت از حجم صادرات این آبزی ارزشمند کاسته و به صفر تمایل یابد، شاید دایره مصرف افراد جامعه گسترش یافته و متوسط سرانه مصرف آن در داخل افزایش یابد تا به تحقق این آرزو ، امید داشته باشیم.»/ ۵۹۷
علیرضا کیهان پور
این پایگاه خبری بر اساس مجوز معاونت مطبوعاتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مشغول فعالیت است. این پایگاه خبری تابع قوانین جمهوری اسلامی ایران بوده و هر گونه برداشت از مطالب آن تنها با ذکر منبع مجاز می باشد.