فاخته- مسئولین فنی بهداشتی دامپزشکی با انجام وظایف خود در زمینه بازرسی، آموزش، صدور مجوز و مدیریت بحران، نقشی کلیدی در تحقق این اهداف ایفا میکنند. اهمیت بالای این موضوع ایجاب میکند که این نظارتها با دقت و بهصورت مستمر انجام شده و حمایتهای لازم از مسئولین فنی بهداشتی به عمل آید.
برهمین اساس؛ مسئولین فنی بهداشتی که در حوزه نظارت بر فرآوردههای خام دامی فعالیت میکنند، باید دارای تواناییها و مهارتهای متعددی باشند تا بتوانند بهطور موثر وظایف خود را انجام دهند. برخی از این تواناییها عبارتند از؛
الف) آگاهی کامل از استانداردها و مقررات بهداشتی مرتبط با فرآوردههای خام دامی. درک اصول میکروبیولوژی و آشنایی با عوامل بیماریزا که ممکن است در محصولات دامی وجود داشته باشد و نیز آگاهی از ترکیبات شیمیایی و مواد افزودنی که ممکن است در فرآوردههای دامی یافت شوند.
ب) مهارت در بازرسی مراکز تولید و فرآوری محصولات دامی و ارزیابی شرایط بهداشتی و توانایی شناسایی و مدیریت مخاطرات بهداشتی در فرآوردههای دامی؛ توانایی ثبت دقیق دادهها و تهیه گزارشهای جامع و دقیق از نتایج بازرسیها و ارزیابیها.
ج) توانایی برقراری ارتباط موثر با کارکنان، تولیدکنندگان و مقامات بهداشتی و نیز توانایی آموزش و هدایت کارکنان در جهت رعایت مقررات بهداشتی.
د) توانایی کار با تجهیزات آزمایشگاهی برای نمونهگیری و آزمایش فرآوردههای دامی. آگاهی از فناوریها و نوآوریهای جدید در زمینه بهداشت و ایمنی مواد غذایی
ه) توانایی شناسایی مشکلات بهداشتی و پیدا کردن راهحلهای مناسب برای رفع آنها و نیز توانایی اتخاذ تصمیمات سریع و موثر در شرایط بحرانی
و) آگاهی از قوانین و مقررات ملی و بینالمللی مربوط به بهداشت و ایمنی مواد غذایی و نیز توانایی پیادهسازی و نظارت بر اجرای مقررات بهداشتی در مراکز تولید و فرآوری
ز) توانایی برنامهریزی و مدیریت زمان و منابع برای انجام بازرسیها و ارزیابیها بهطور موثر. مهارت در کار تیمی و همکاری با دیگر مسئولین و کارکنان بهداشتی.
هـ) داشتن تعهد به اخلاق حرفهای و رعایت استانداردهای اخلاقی در انجام وظایف
ط) توانایی مشاهده و توجه دقیق به جزئیات مهم در بازرسیها و ارزیابیها.
ی) تمایل به یادگیری و پیشرفت حرفهای مستمر برای بهروز نگهداشتن دانش و مهارتها.
این تواناییها به مسئولین فنی بهداشتی کمک میکند تا نقش خود را در حفظ و ارتقای کیفیت و ایمنی فرآوردههای خام دامی به بهترین شکل ممکن ایفا کنند.
برای دستیابی به سطح مطلوب از تواناییها و مهارتهای مورد نیاز برای مسئولین فنی بهداشتی در حوزه نظارت بر فرآوردههای خام دامی، میتوان یک برنامهریزی جامع و مرحله به مرحله به شرح زیر انجام داد.
بدیهی است ارتقای دانش و توان مسئولین فنی دامپزشکی به تثبیت جایگاه آنها در مراکز تولیدی کمک شایانی کرده و آنها را از اتهامات وارده از سوی بعضی از کارفرمایان مبنی بر عدم دانش و تخصص لازم در حوزه فعالیت، مبرا خواهد کرد.
دکتر رضا افشاریان
دامپزشک
این پایگاه خبری بر اساس مجوز معاونت مطبوعاتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مشغول فعالیت است. این پایگاه خبری تابع قوانین جمهوری اسلامی ایران بوده و هر گونه برداشت از مطالب آن تنها با ذکر منبع مجاز می باشد.