یادداشت؛ علیرضا کیهان پور:

سه اپیزود با یک "آبزی میکروسکوپی" از "گنت بلژیک" تا "ارومیه" زیبای خودمان

آرتمیا به زبان ساده جانداری است سخت پوست که در آب های شور زندگی کرده و از جلبک های موجود در دریاچه تغذیه می کند. 
کد خبر  12490
note

فاخته- اسم علمی این سخت پوست به زبان لاتین با توجه به شکل ظاهری آن با مفهوم  آرتمیا (به معنی گوشواره آبی) می باشد.
 
آرتمیا بهترین غذای زنده برای انواع بسیار متفاوتی از آبزیان محسوب می شود و چون هیچ گونه اندام دفاعی ندارد در جاهایی زندگی می کند که دشمن طبیعی نداشته باشد. 

 به همین خاطر آرتمیا در آب های شوری زندگی می کند که کمتر موجودی می تواند چنین شوری بالایی را تحمل کند. آرتمیا در صنایع تغذیه پرورش میگو و ماهی مورد استفاده قرار می گیرد. 

 در دنیا سالانه بیش از۲ هزار تن سیست آرتمیا معامله می شود و به خصوص از خود آرتمیا یا سیست آن در تغذیه مراحل نوزادی ماهیان، سخت پوستان و نرم تنان و... سود می برند.

دانشگاه گِنت بلژیک
Universiteit Gent
 
 یک دانشگاه هلندی زبان واقع در شهر گِنت در کشور بلژیک است. این دانشگاه با حدود ۴۱٬۰۰۰ دانشجو و ۹٬۰۰۰ کارمند بزرگترین دانشگاه فلاندری موجود است.
 
 دانشگاه گِنت در سال ۲۰۲۴ رتبه هفتادم(۷۰) دانشگاه‌های جهان در رتبه‌بندی تایمز هایر اجوکی شن و رتبه پنجاه و پنجم(۵۵) دانشگاه‌های جهان در رتبه‌بندی شانگهای را کسب کرده است.

دریاچهٔ ارومیه یا دریاچه چیچست یک دریاچه آب شور در شمال غربی ایران و بزرگ‌ترین دریاچه داخلی کشور است.

 این دریاچه میان دو استان آذربایجان غربی و آذربایجان شرقی قرار گرفته است.

 سطح آب دریاچه در دهه‌های اخیر به‌طور چشمگیری کاهش پیدا کرده و تا سال ۱۴۰۱، ۹۵ درصد دریاچه خشک شده است

 مساحت این دریاچه در سال ۱۳۷۷ در حدود شش هزار کیلومتر مربع بود که در ردیف بیست و پنجمین دریاچه بزرگ دنیا از نظر مساحت قرار می‌گرفت.

 دریاچه ارومیه در سال ۱۳۷۴ بیشترین حجم آب به میزان ۳۲ میلیارد متر مکعب آب داشته است.

 دریاچهٔ ارومیه به عنوان بزرگ‌ترین دریاچهٔ داخلی ایران، بزرگ‌ترین دریاچهٔ آب شور در خاور میانه، و ششمین دریاچهٔ بزرگ آب شور دنیا شناخته می‌شد.

در دهه ۱۳۷۰ طی تفاهم نامه ای بین شرکت سهامی پیشین شیلات ایران و دانشگاه گنت بلژیک مرحله نخست مطالعات آرتمیای دریاچه ارومیه و سپس مرحله اجرایی و تولید و تکثیر انبوه برای تغذیه انواع آبزیان ، ماهی و میگو ؛ تجاری سازی و حتی با شیب ملایم صادراتی کلید زده شد. 

در طرح توسعه پرورش آبزیان در آب های داخلی به شماره ۴۰۱۰۵۲۱۳ سازمان برنامه و بودجه و وزارت جهاد سازندگی سابق ذیل پروژه شماره ۲۰  تحت عنوان مطالعات مرحله نخست و... با تصویب ۵۰۰ میلیون ریالی و تخصیص ۴۰۰ م.ر در سال اول به صورت "ارزی و ریالی" این همکاری آغاز و تا قبل از خشک شدن دریاچه ارومیه ادامه داشت .

دکتر سارجیلوس (سارژیلوس) از دانشگاه گنت بلژیک مدیر اجرایی این پروژه در ایران به صورت دورکاری و پروازی تعیین و در بحث آرتمیای ایران به یک جایگاه دوطرفه رسید.

پس از سالیان سال و گذشت ایام، سفرهای خارجی برخی کارشناسان به بلژیک، واگذاری بهره برداری به هشت شرکت بهره بردار داخلی(رانت آشکار)،  استخدام غیر رسمی تعداد اندکی از کارشناسان در سایه ، منوپل شدن اطلاعات اولیه مطالعات توسط برخی افراد منافع طلب داخل بدنه، گسترش کمّی شرکت های داخلی از طریق ارتباط مسموم و چرک با همان تعداد اقلیت کارشناس و پرداخت حقوق و مزایا به آنان به صورت محرمانه برای اخذ انحصارگری و همکار سوءاستفاده گر در "سایه" این شرکت های داخلی و خارجی به صورت تسهیل گری(رانت) و سفارش و توصیه و پیگیری آشکار و پنهان امور کلید زده شد.

این موجود ذره بینی آبزی شاید باوراش سخت باشد اما تاکنون بیش از هزارنفر را به آب و نان رسانیده، اشتغال در رده های پژوهشی و اجرایی و خدماتی را افزایش داده و بر سرسفره بابرکت این آرتمیای گوشواره آبی بسیاری از مایده و نعمات دنیایی آن بسیار عالی بهره مند شده اند که علی برکت الله..../534
ادامه دارد

خبرهای مرتبط
برچسب ها
نظرات
ورودی نامعتبر
ورودی نامعتبر
ورودی نامعتبر
ورودی نامعتبر

این پایگاه خبری بر اساس مجوز معاونت مطبوعاتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مشغول فعالیت است. این پایگاه خبری تابع قوانین جمهوری اسلامی ایران بوده و هر گونه برداشت از مطالب آن تنها با ذکر منبع مجاز می باشد.

تمامی حقوق برای پایگاه خبری تحلیلی فاخته محفوظ است.