چرا متخصصان دامپزشکی با پایه شیلات پشت درهای بسته می‌مانند؟

یک متخصص دامپزشکی بهداشت آبزیان با پایه شیلاتی گفت: در حالی که صنعت آبزی‌پروری ایران با کاهش تولید و شیوع بیماری‌های گسترده مواجه است، متخصصانی که می‌توانند ناجی این صنعت باشند، به دلیل برخی رویه‌های غیرقانونی و سلیقه‌ای از ورود به میدان محروم شده‌اند. این در حالی است که کشور برای توسعه اقتصاد دریا محور و تحقق دستورات رئیس‌جمهور، به نیروی متخصص و تربیت‌شده نیاز مبرم دارد.
کد خبر  13694
titr

به گزارش فاخته، فریدون حسنی، دارای مدرک دکتری تخصصی رشته بهداشت آبزیان در گفت وگو با ایسنا افزود: رشد روزافزون جمعیت جهان، تأمین غذا را به چالشی جهانی تبدیل کرده و کشورهای پیشرفته، صنعت آبزی‌پروری را به‌عنوان صنعتی زودبازده و کم‌هزینه برای پاسخ به این نیازها انتخاب کرده‌اند. ایران نیز با داشتن استان‌های ساحلی و ظرفیت‌های بی‌نظیر در جنوب کشور، می‌تواند سهم بزرگی در این بازار داشته باشد؛ مشروط بر آنکه نیروی انسانی متخصص به‌درستی به‌کار گرفته شود.

وی با اشاره اینکه،  اخیراً رئیس‌جمهور پنج فرمان کلیدی برای توسعه صنایع شیلاتی صادر کرده، اضافه کرد: از جمله تشکیل شورای راهبری شیلات، نوسازی شناورهای صیادی و ایجاد رشته آبزی‌پزشکی برای تربیت نیروی بومی. این سیاست‌ها نشان می‌دهد که دولت به کمبود نیروی متخصص در این بخش کاملاً واقف است.

حسنی تصریح کرد:اما نکته مهم اینجاست که سال‌ها پیش، برای جبران همین خلأ، رشته دکتری تخصصی دامپزشکی بهداشت آبزیان ایجاد شد. فارغ‌التحصیلان این رشته با گذراندن آموزش‌های تخصصی در زمینه فیزیولوژی، ایمونولوژی، پاتولوژی، هیدربیولوژی و بهداشت و بیماری‌های آبزیان، آماده ورود به صنعت هستند. دکتر مطلبی، رئیس سازمان نظام دامپزشکی کشور نیز به صراحت تأکید کرده که آموزش دامپزشکی عمومی برای پاسخ به نیازهای بخش آبزیان کافی نیست.

وی با تاکید بر اینکه با این حال، پس از فارغ‌التحصیلی، این متخصصان با موانع عجیب روبه‌رو شده‌اند. طبق ماده ۲۷ قانون تأسیس نظام دامپزشکی و بند یک ماده ۱۲ آیین‌نامه نظارت بهداشتی، آن‌ها حق قانونی دارند به‌عنوان مسئول فنی دامپزشکی فعالیت کنند، اما در عمل از صدور پروانه برایشان خودداری می‌شود.

این متخصص آبزی پروری گفت: علی‌رغم تمام این مشکلات، با پیگیری‌های صورت‌گرفته از طرف فارغ‌التحصیلان این رشته، ظرفیت‌های قانونی برای متخصصان دامپزشکی بهداشت و بیماری‌های آبزیان با پایه شیلاتی وجود دارد؛ نظیر بند «ز» مصوبه هشتاد هیأت مقررات‌زدایی که صراحتاً اعلام می‌کند «فعالیت به‌عنوان مسئول فنی دامپزشکی در مراکز مربوط به تکثیر و پرورش، نگهداری انواع آبزیان، صیدگاه‌ها، صنایع تبدیلی و… مجاز است.»

وی افزود: «دولت برای تربیت ما هزینه کرده، اما حالا که زمان بهره‌برداری است، ما را کنار گذاشته‌اند. این در حالی است که حتی در برخی استان‌ها افراد کاردانی و کارشناسی به‌عنوان مسئول فنی دامپزشکی فعالیت می‌کنند که از نظر قانونی قابل قبول نیست.»

چالش صنعت و پیامدهای بی‌توجهی

حسنی خاطر نشان کرد: امروز صنعت میگوی ایران به کمتر از یک‌چهارم ظرفیت واقعی تولید رسیده و بیماری‌های گسترده، آن را تهدید می‌کند. نبود متخصصان بهداشت و بیماری‌های آبزیان یعنی کاهش کیفیت محصولات، افت صادرات و ضربه به اقتصاد محلی. در حالی که در کشورهای پیشرو، این متخصصان از ارکان اصلی توسعه هستند، در ایران با وجود زیرساخت آموزشی، همچنان از توان آن‌ها استفاده نمی‌شود.

وی با اشاره به اصل ۲۸ قانون اساسی حق اشتغال را برای همه شهروندان تضمین کرده است. گفت:پس چرا متخصصانی که برای تربیت آن‌ها هزینه‌های فراوانی صرف شده، از اشتغال قانونی و حضور مؤثر در صنعت محروم مانده‌اند؟

خبرهای حوزه دامپزشکی و صنایع دام و طیور را در کانال تلگرامی فاخته دنبال کنید. (کلیک کنید)

دیدگاه خود را در خصوص این گزارش، از قسمت نظرات، به اشتراک بگذارید.

به گفته وی، امروز بیش از هر زمان دیگر لازم است مسئولان بالادستی به این موضوع ورود کنند و جلوی رویه‌های غیرقانونی و مانع‌تراشی‌ها را بگیرند. استفاده از توان داخلی، کلید توسعه صنعت آبزی‌پروری و ارتقای جایگاه ایران در بازارهای جهانی است. نباید اجازه داد فرصت‌ها از دست بروند؛ سلامت مردم، امنیت غذایی کشور و اقتصاد ملی به تصمیم‌های امروز وابسته است.

 

خبرهای مرتبط
برچسب ها
آنچه شما گفته اید
  • متخصص بهداشت و بیماری های ابزیان
    می گوید:
    سازمان دامپزشکی کشور و‌نظام دامپزشکی کشور باید به قانون گریزی و مبارزه با متخصصین بهداشت و بیمار ی های ابزیان با پایه شیلاتی دست بردارند و به قانون تمکین نمایند و از ظرفیت علمی این متخصصین که برای بکارگیری در صنعت ابزیان تربیت شده اند استفاده نمایند. در سرفصل دروس این رشته تخصصی دامپزشکی ضرورت و اهمیت ایجاد رشته را به صراحت بکارگیری در صنعت ابزیان کشور و نیل به نیروی متخصص و کارامد در زمینه بهداشت و بیمار های ابزیان اعلام شده است ولی دستگاه حاکمیتی و نظام دامپزشکی بعنوان متولی نظارت بهداشتی و ساماندهی فارغ التحصیلان دامپزشکی با ترک فعل بیش از چندین سال مانع از تحقق این هدف شده اند و به همین دلیل نیز شاهد بروز بیماری ها در صنعت میگو پرورشی می باشبم زیر ا وقتی کاردان علوم دامی و دوره عمومی دامپزشکی بدون هیچگونه واحد درسی در زمینه میگو و ابزیان بعنوان مسول فنی و بهداشتی در مزارع پرورش میگو و‌مراکز تکثیر میگو حضور دارند و از حضور متخصصین بهداشت و بیماری ها ابزیان با بیش از ۷۰ واحد تخصصی خودادری می شود نتیجه ان کاهش تولید از ۳۷ هزارتن به ۱۰ هزارتن است و این یعنی کاهش صادرات و ارزاوری کمتر ،کاهش اشتغال مزارع میکو و کارخانه فراوری میگو و ضرر و زیان تولید کنندگان میگو . اقای دکتر مطلبی ریس محترم نظام دامپزشکی کشور از ضعف اموزش در دوره عمومی دامپزشکی در زمینه ابزیان اذعان نموده است . ریس جمهور محتر م نیز دستور ویژه برای ایجاد رشته ابزی پزشکی ابلاغ نموده اند و دستیار ویژه ریس جمهور جناب اقای دکتر عبدالعلی زاده در امور دریا محور نیز خواستار ایجاد و اجرایی شدن این رشته ابزی پزشکی شده اند ، پس بیایید با تمکین قانون از سرمایه های علمی کشور بهره وری بیشتری داشته باشیم و بیشتر از این منابع و‌سرمایه های انسانی و مالی کشور را با اعمال سلیقه و لجبازی عده ای اندک و متعصب در دامپزشکی هدر ندهیم
  • متخصص بهداشت و بیماریهای آبزیان
    می گوید:
    متخصصان دامپزشکی با پایه شیلاتی، علاوه بر دانش گسترده در زمینه علوم شیلاتی، دارای شناخت جامع و تخصصی از بیماری‌های آبزیان نیز می‌باشند
نظرات
ورودی نامعتبر
ورودی نامعتبر
ورودی نامعتبر
ورودی نامعتبر

این پایگاه خبری بر اساس مجوز معاونت مطبوعاتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مشغول فعالیت است. این پایگاه خبری تابع قوانین جمهوری اسلامی ایران بوده و هر گونه برداشت از مطالب آن تنها با ذکر منبع مجاز می باشد.

تمامی حقوق برای پایگاه خبری تحلیلی فاخته محفوظ است.