به گزارش فاخته به نقل از جهان صنعت، در پی نوسانات شدید قیمت گوشت در بازار، دولت اقدام به توزیع گوشتهای تنظیم بازاری کرده است. این سیاست با هدف کنترل قیمت و حمایت از مصرفکنندگان اجرا میشود، اما در عین حال، منتقدانی دارد که آن را راهکاری مقطعی و آسیبزا برای تولید داخلی میدانند.یکی از اهداف اصلی عرضه گوشت تنظیم بازاری، حمایت از خانوارهای کمدرآمد است. با افزایش قیمت گوشت در بازار آزاد، بسیاری از مردم قدرت خرید این کالای اساسی را از دست دادهاند. بر همین اساس، دولت با واردات و عرضه گوشت با نرخ مصوب، سعی در ایجاد تعادل در بازار دارد.
مقابله با دلالان و احتکار کنندگان
از دیگر اهداف این سیاست، کنترل بازار و جلوگیری از فعالیتهای سوداگرانه است. در شرایطی که برخی واسطهها با احتکار و افزایش قیمت، بر تنشهای بازار دامن میزنند، دولت با عرضه مستقیم گوشت، تلاش میکند از نوسانات شدید جلوگیری کند.
نقدها و چالشهای موجود
با وجود اهداف حمایتی این سیاست، کارشناسان اقتصادی و تولیدکنندگان داخلی انتقاداتی به آن وارد کردهاند. برخی از مهمترین چالشهای این طرح عبارتند از اینکه برخی شهروندان از کیفیت گوشتهای تنظیم بازاری گلایه دارند و آن را نامناسبتر از تولیدات داخلی میدانند و اخیراً نیز اخباری مبنی بر کیفیت نامناسب و بوی نامطبوع این گوشتهای وارداتی منتشر شده که ادعا میکنند به دلیل نامناسب بودن کیفیت آنها میزان خرید و استقبال مردم از این محصولات کاهش یافته است.
مسعود رسولی دبیر انجمن صنعت گوشت و مواد پروتئینی کشور، درباره وضعیت گوشت تنظیم بازاری و برخی انتقادات نسبت به کیفیت آن اظهار کرد: گوشت وارداتی همیشه به تنظیم بازار کمک کرده است. از قدیم الایام، دولت برای کنترل قیمتها اقدام به واردات گوشت میکرد. در این میان، برخی از قصابها و افرادی که به نوعی در بازار ذینفع بودند یا از این شرایط متضرر میشدند، همواره سعی داشتند گوشت وارداتی و منجمد را تخریب کنند تا بتوانند بازار را در اختیار خود بگیرند. این موضوع جدیدی نیست و همیشه چنین جوی وجود داشته است.
وی در ادامه با اشاره به برخی انتقادات در خصوص کیفیت گوشتهای وارداتی گفت: بله، در نیمه دوم سال میزان چربی گوشت تنظیم بازاری کمی بیشتر میشود، اما این موضوع به این معنا نیست که گوشت کیفیت پایینی دارد. برخی از واژههایی که در توصیف این گوشتها به کار میرود، واقعاً نادرست و ناعادلانه است. این گوشتها تحت نظارت و کنترلهای کیفی قرار دارند و از نظر سلامت، ۱۰۰ درصد تأیید شده هستند. تنها تفاوت آنها این است که به دلیل شرایط فصلی و ویژگیهای دامها در زمستان، میزان چربی آنها ۵ تا ۱۰ درصد افزایش مییابد. البته فرآیند چربیگیری نیز انجام میشود، اما مقداری چربی طبیعی در گوشت باقی میماند.
رسولی درباره ترکیب بستههای گوشت توضیح داد: تمام بستههای گوشت تنظیم بازاری شامل ۵۰ درصد راسته یا دست، ۲۵ درصد گردن یا راسته و ۲۵ درصد ران است. بنابراین، ترکیب آنها استاندارد است و هیچگونه مشکلی از نظر کیفیت ندارند.
وی همچنین با اشاره به سختیهای فرآیند واردات و توزیع این نوع گوشتها گفت: واردات گوشت گوسفندی فرایند بسیار سختی دارد؛ از مرحله کشتار، حملونقل، انتقال و بستهبندی تا توزیع در فروشگاهها. با این حال، در حال حاضر شرکتهای بستهبندی و حتی فروشگاههای زنجیرهای، با وجود اینکه هنوز هزینههای قانونی خود را دریافت نکردهاند، همچنان همکاری میکنند تا این گوشتها با قیمت مناسب به دست اقشار مختلف جامعه برسد.
دبیر انجمن صنعت گوشت و مواد پروتئینی کشور در پایان ضمن انتقاد از برخی اخبار منتشرشده در خصوص گوشت تنظیم بازاری گفت: متأسفانه برخی اخبار منتشر شده باعث نگرانی مردم شده است. در حالی که ما شاهد خرید این گوشتها در فروشگاههای زنجیرهای هستیم و مردم همچنان از آن استقبال میکنند. این که گفته میشود برخی به دلیل کیفیت پایین از خرید امتناع میکنند، با واقعیت همخوانی ندارد. آمار فروش نشان میدهد که این گوشتها همچنان مورد استفاده قرار میگیرند.
در همین زمینه «تابناک» نیز در گزارشی نوشت: چند سالی است که دولت برای حمایت از اقشار آسیب پذیر جامعه اقدام به توزیع گوشت تنظیم بازاری کرده، در همین حال گزارش های مردمی حاکی از کیفیت پایین گوشت های توزیع شده است.بر اساس مشاهدات و گزارش های مردمی، نارضایتی گستردهای از کیفیت گوشتهای تنظیم بازاری، به ویژه گوشتهای مخلوط گوسفند و گوساله، در میان مردم وجود دارد. این گوشتها که در فروشگاههای زنجیرهای توزیع میشوند، به دلیل کیفیت پایین باعث شدهاند که بسیاری از خریداران از خرید آنها امتناع کرده و در صورت خرید، به دلیل عدم رضایت، اقدام به مرجوع کردن آنها کنند.این وضعیت نگرانکننده در حالی ادامه دارد که با نزدیک شدن به ایام ماه مبارک رمضان و نوروز، نیاز به تأمین گوشت با کیفیت برای خانوادهها بیشتر احساس میشود. بسیاری از شهروندان، به ویژه قشرهای کمدرآمد، قادر به خرید گوشتهای غیرتنظیم بازاری نیستند و به همین دلیل، انتظار دارند که نهادهای مربوطه به این مشکل رسیدگی کنند.
خبرهای حوزه دامپزشکی و صنایع دام و طیور را در کانال تلگرامی فاخته دنبال کنید. (کلیک کنید)
دیدگاه خود را در خصوص این گزارش، از قسمت نظرات، به اشتراک بگذارید.
نظرسنجیها و گفتوگوهای میدانی با خریداران نشان میدهد که بیشتر آنان از طعم و بوی نامطلوب گوشتهای مخلوط و مقدار زیاد آشغال گوشت در بسته های گوشت تنظیمی بازاری شکایت دارند. برخی از آنها عنوان میکنند که در این گوشتها تعداد زیادی غده های چربی یافته اند و کیفیت آنها به هیچ وجه با استانداردهای لازم مطابقت ندارد. این موضوع باعث شده است که بسیاری از خانوادهها به دنبال گزینههای دیگر برای تأمین پروتئین مورد نیاز خود باشند.
با توجه به اهمیت تأمین گوشت با کیفیت در ایام خاص مانند ماه رمضان و نوروز، ضروری است که نهادهای بالادستی هر چه سریعتر به این وضعیت رسیدگی کنند. برقراری نظارتهای دقیقتر بر فرآیند تولید و توزیع گوشتهای تنظیم بازاری، به ویژه گوشتهای مخلوط در فروشگاههای زنجیرهای، میتواند به بهبود کیفیت این محصولات کمک کند. همچنین، اطلاعرسانی به مردم درباره تأمین منابع گوشت با کیفیت و قیمت مناسب، میتواند به کاهش نارضایتیها کمک کند.
این پایگاه خبری بر اساس مجوز معاونت مطبوعاتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مشغول فعالیت است. این پایگاه خبری تابع قوانین جمهوری اسلامی ایران بوده و هر گونه برداشت از مطالب آن تنها با ذکر منبع مجاز می باشد.