به گزارش فاخنته به نقل از ایرنا، مرگ یک قلاده شیر نر هفت ساله در مجموعه گردشگری الیمالات مازندران به فاصله سه ماه از تلف شدن یک قلاده شیر ماده هشت ساله، باز هم نگاههای برخی دوستداران محیط زیست و حامیان حقوق حیات وحش را به سمت این مجموعه برده و این پرسش را دوباره مطرح کرده که «آیا در الیمالات شیوههای اصولی نگهداری از حیوانات وحشی به درستی رعایت میشود؟»
مجموعه گردشگری الیمالات که در ۲ سال گذشته به دلیل برخی حاشیههای محیط زیستی و قطع درختان در محوطه پیرامونی این مجموعه حاشیهساز شده بود، دارای محوطهای برای نگهداری از حیوانات وحشی از جمله شیر و ببر است که در قالب یک سافاری پارک ایجاد شده و گردشگران در ازای پرداخت هزینه و با خودروهای ایمنسازی شده مجاز به حضور در این محدوده و تماشای این حیوانات میشوند. ایجاد این سافاری پارک از همان ابتدا مورد انتقاد دوستداران حیات وحش و محیط زیست قرار گرفته بود و اکنون با تلف شدن دومین شیر این مجموعه در سه ماه، به نظر میرسد انتقادهای دغدغهمندان چندان بیراه نبود.روز سهشنبه -۲۴ تیر- خبری از سوی روابط عمومی اداره کل حفاظت محیط زیست مازندران مبنی بر تلف شدن یک قلاده شیر نر بالغ در مجموعه گردشگری الیمالات منتشر شد. اداره کل حفاظت محیط زیست مازندران در اطلاعیهای ضمن تایید خبر تلف شدن این شیر نر اعلام کرد که بررسی فوری موضوع در دستور کار قرار گرفته است.
طبق اعلام این اداره کل، شیر نر بالغ پس از بیهوشی در فرآیند جابهجایی به جایگاه جدید دچار عارضه شد و به درمان پاسخ نداد و تلف شد.
در استوری صفحه اینستاگرام مجموعه گردشگری الیمالات نیز اطلاعیهای در این زمینه صادر شد که جزییات بیشتری را در این زمینه شرح داد. در این متن نوشته شده است:
«از چند روز قبل مدیر سایت مایا شاهد بیحالی شیر نر به نام «آرش» شده بود که بلافاصله مراحل درمانی توسط دامپزشک مجموعه شروع گردید که علاوه بر ادامه روند درمانی، مراتب به اطلاع دامپزشک محیط زیست کشور نیز رسید که بلافاصله ایشان در مجموعه حضور یافته و در جریان مراحل درمانی قرار گرفتند. متاسفانه علیرغم تلاشهای شبانهروزی دامپزشکان و پرسنل پارک حیات وحش، شیر نر صبح امروز -سهشنبه- تلف شد. علت دقیق تلف شدن این شیر بعد از نتیجه کالبدگشایی و آزمایشهای لازم به اطلاع دوستداران محیط زیست خواهد رسید. »اما در حالی که در اطلاعیه روابط عمومی مجموعه گردشگری الیمالات ادعا شده، دامپزشک محیط زیست کشور بلافاصله در مجموعه حضور یافت و در جریان مراحل درمانی قرار گرفت، رئیس اداره نظارت حیات وحش اداره کل حفاظت محیط زیست مازندران امروز -چهارشنبه- اعلام کرد که مسوول مجموعه پس از بیحالی شیر نر، اقدام به بیهوش کردن حیوان کرد و عامل انسانی دلیل مرگ و تلف شدن این شیر نر بالغ است.
کوروس ربیعی تصریح کرد: این فرد باید زیر نظر دامپزشک مربوطه کار بیهوشی و انتقال حیوان را انجام میداد و شاهد خطای صورت گرفته هستیم. زیرا بیهوشی کار و مداخله تخصصی است.
به گفته او مشاهدات و بررسیها نشان میدهد که حیوان یک روز پس از بیهوشی دچار تب و ضعف شد و در فرآیند جابهجایی به جایگاه جدید پس از بیهوشی دچار عوارض شد و روند درمان هم نتیجهبخش نبود.
از کنار هم قرار دادن اظهارات ربیعی و اطلاعیهای که روابط عمومی مجموعه گردشگری الیمالات منتشر شده میتوان دریافت که اطلاعات ارائه شده از سوی این مجموعه به مخاطبان، کامل و دقیق نیست.
تکرار مرگ شیر
اما این همه ماجرا نیست. موضوع مهمتر این است که تلف شدن شیر در این پارک حیات وحش به فاصله سه ماه تکرار شده است. ۱۷ فروردین امسال اعلام شده که یک قلاده شیر ماده هشت ساله در همین مجموعه هنگام زایمان به علت سختزایی تلف شد. تلف شدن این شیر ماده و تولههایش توجه دوستداران حیات وحش و محیط زیست را به خود جلب کرد. سازمان حفاظت محیط زیست نیز به این موضوع بیتوجه نماند و یک تیم کارشناسی متشکل از کارشناس پستانداران و دامپزشک دفتر حیات وحش را به این مجموعه اعزام کرد تا علت دقیق تلف شدن شیر بررسی شود.
در بررسیهای این تیم کارشناسی و کالبدگشایی شیر تلف شده مشخص شد که افزایش وزن، چاقی مفرط و افزایش نامتعارف بافت چربی در ماده شیر تلف شده، محتملترین علت سختزایی ناشی از گیر کردن تولهها در کانال زایمان و متعاقبا مرگ ناشی از این رخداد بوده است.
در اطلاعیهای که سازمان حفاظت محیط زیست کشور روز ۲۲ فروردین منتشر کرد آمده بود:
«با توجه به قصور مسئولان باغ وحش در عدم نظارت کافی بر تغذیه گونههای جانوری موجود که به اضافه وزن این گونهها منجر شده، تذکرات لازم داده شد. تذکرات لازم برای رعایت اصول صحیح نگهداری و تغذیه حیوانات به صورت کتبی به این مجموعه اعلام خواهد شد و با توجه به سوابق این مجموعه در صورت تکرار، برخورد قانونی صورت میگیرد. »
این پیشینه نشان میدهد که ضعف در نگهداری حیوانات در این مجموعه گردشگری برای کارشناسان سازمان حفاظت محیط زیست اثبات شده است.
فرار شیلا از مرگ
حادثه برای شیرها در الیمالات به همین ۲ مورد ختم نمیشود. هشتم آذر ۱۴۰۳ نگهداری همزمان ببر و شیر در یک قفس حادثه آفرید و منجر به درگیری بین یک توله شیر و ببرهای نابالغ مجموعه شد. توله شیر نابالغی به نام «شیلا» در این درگیری پس از حمله ببرها آسیب دید، اما آسیبها جدی نبود و منجر به مرگ این توله شیر نشد.
البته فیلم این درگیری حدود سه روز پس از اعلام خبر تلف شدن شیر ماده هشت ساله در الیمالات، یعنی روز ۲۰ فروردین امسال مورد توجه قرار گرفت و به سرعت در شبکههای اجتماعی بازنشر شد.
این حادثه نیز نشان داده بود که برخی از اصول نگهداری حیوانات در این مجموعه گردشگری جدی گرفته نمیشود. فروردین امسال نیز علت سختزایی شیر ماده هشت ساله و تلف شدن خودش و تولههایش، چاقی مفرط ناشی از تغذیه نادرست عنوان شده بود. اکنون نیز عامل انسانی دلیل اصلی تلف شدن شیر نر هفت ساله یا همان «آرش» الیمالات شده است.
به این سه موضوع میتوان اظهارنظر کوروس ربیعی رئیس اداره حیات وحش اداره کل حفاظت محیط زیست مازندران را هم افزود که در بخشی از تشریح دلیل تلف شدن شیر نر هفت ساله الیمالات به مستقر نبودن دامپزشک در این مجموعه اشاره کرد و گفت: «یکی از مهمترین الزامات این مجموعههای گردشگری این است که یک دامپزشک دائمی و مستقر داشته باشند. » این اظهار نظر به معنای مستقر نبودن دامپزشک در مجموعه گردشگری الیمالات است.
کنار هم قرار دادن این چند ضعف نشان میدهد نگرانیهای دوستداران محیط زیست و حیات وحش درباره تاسیس سافاری پارک در الیمالات بیراه نبود و انتقادهای آنان به ضعفها و سهلانگاریهای رخ داده در این مجموعه نیز وارد است.
فروردین امسال در اطلاعیه صادر شده از سوی سازمان حفاظت محیط زیست با اعلام تذکرهای لازم به مدیریت این مجموعه عنوان شده بود که در صورت تکرار ضعفها و سهلانگاریها برخورد قانونی صورت میگیرد. سازمان حفاظت محیط زیست روز ۲۴ تیر نیز در اطلاعیه نخست بابت تلف شدن شیر نر هفت ساله الیمالات تاکید کرد اگر بررسیها نشاندهنده هرگونه قصور یا تخلف باشد، بدون تردید با متخلفان برخورد قانونی و قاطع صورت خواهد گرفت. در صورت تحقق این تذکرها و هشدارها، احتمال اتخاذ تصمیمهای جدی از سوی این سازمان درباره سافاری پارک الیمالات وجود دارد. احتمالی که دوستداران محیط زیست و حامیان حقوق حیات وحش با توجه به تکرار ضعفها در این مجموعه، انتظار تحقق آن را دارند.
این پایگاه خبری بر اساس مجوز معاونت مطبوعاتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مشغول فعالیت است. این پایگاه خبری تابع قوانین جمهوری اسلامی ایران بوده و هر گونه برداشت از مطالب آن تنها با ذکر منبع مجاز می باشد.