فاخته- استفاده صحیح از یک واکسن با کیفیت و اثربخش مزایای قابل توجهی را برای ذینفعان و امنیت غذایی فراهم می کند و سبب کاهش مرگ و میر دام، افزایش تولید شیر، کاهش درمان های آنتی بیوتیکی وکاهش تاثیر مقاومت ضد میکروبی می گردد و درنهایت با تأثیر مثبت بر خانواده های روستایی وابسته به دام، کمک به کاهش فقر در سطح خانوار می نماید .
افزایش سرمایه گذاری در حوزه دام و فرآورده های آن در سطح جهان، ضرورت توسعه واکسن های جدید و تولید واکسن مطابق با استانداردهای بین المللی، استراتژی های موثر واکسیناسیون و کاربرد آنها را بیش از پیش نمایان می کند .
در طول 200 سال گذشته، پس از اولین واکسن لوئی پاستور، واکسنهای دامپزشکی نقشی اساسی در حفاظت از حیوانات و بهداشت عمومی ایفا کردهاند و تولید کارآمد مواد غذایی با منشاء حیوانی را ممکن ساختند و این برای جوامعی که برای برآورد کردن نیازهای تغذیهای و اقتصادی خود به دام متکی هستند، از اهمیت قابل توجهی برخوردار است. با این حال، واکسن ها نیز محدودیت های خود را دارند که استفاده از فناوری های مختلف را ضروری می کند
برای غلبه بر معایب وهمچنین اطمینان از در دسترس بودن واکسن های ایمن تر و کارآمدتر، درک بهتر از آنتی ژن های ایمنی و استفاده از ژنتیک مولکولی راه را برای واکسن های نسل جدید باز می کند. این نوع واکسن ها مزایای بی شماری نسبت به واکسن های معمولی از جمله سهولت تولید و ایمنی زایی دارند .
ساخت واکسن های دامپزشکی با کیفیت تضمین شده، چه نسل معمولی و چه نسل جدید و در دسترس قرار دادن آنها در مقیاس بزرگ، مستلزم استفاده از روش های پیچیده تولید ، کنترل کیفیت دقیق در هر مرحله از فرآیند، مقررات صدور مجوز و کانال های توزیع قابل اطمینان است که محصولات را تضمین می کند.
تولید و تجاری سازی مطمئن واکسن با قیمت های مقرون به صرفه ،سنگ بنای توسعه سیاست ها و استراتژی های واکسیناسیون مناسب در برابر بیماری های شایع دام است.
میزان تقاضا برای محصولات دامی در تمام کشورها روبه افزایش است ازطرفی الگوی دامپروری متفاوت از گذشته و به سمت دامداریهای بزرگتر و متراکم تر می رود لذا بروز بیماری در گله های دامی اثرات سوء بیشتری در بهره وری و منابع غذایی خواهد داشت . بطورکلی حیوانات همواره بهداشت عمومی را متاثر می کنند بهمین دلیل بکارگیری مجموعهای از راهبردها برای کنترل بیماریهای عفونی درگونههای دام از جمله بهداشت تأسیسات، جداسازی یا معدومسازی حیوانات آلوده، انتخاب ذخایر ژنتیکی مقاوم به بیماری، درمان با آنتیبیوتیکها و واکسیناسیون ضروری است .
واکسیناسیون برای القای پاسخ های ایمنی خاص در برابر میکروارگانیسم های بیماری زا، به منظور پیشگیری یا کاهش بیماری های عفونی طراحی می شود و روشی مقرونبهصرفه برای پیشگیری از بیماریهای دامی، افزایش کارایی تولید غذا و کاهش یا جلوگیری از انتقال آلودگیهای بین انسان و دام و عفونتهای منتقله از طریق غذا به افراد است. بطور مثال بیماری های زئونوز مانند بروسلوز در انسان بدون واکسن های موثر برای استفاده در حیوانات ، بسیار شایع تر خواهند بود.
البته ذکر این نکته مهم است که واکسیناسیون همراه با سایر اقدامات کنترلی از جمله آموزش ، امنیت زیستی و نظام مراقبت ، می تواند به طور چشمگیری سلامت حیوانات و رفاه انسان را بهبود بخشد و از طرفی بهبود مستمر و استفاده از واکسن های دامی موثر باعث ارتقای سلامت و رفاه حیوانات، کاهش خسارات اقتصادی به تولیدکنندگان و کاهش خطرات بیماری های قابل انتقال بین انسان و دام می شود.
دکتر رضا اسدی
مدیرکل دفتر بهداشت و مدیریت بیماریهای دامی سازمان دامپزشکی کشور
این پایگاه خبری بر اساس مجوز معاونت مطبوعاتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مشغول فعالیت است. این پایگاه خبری تابع قوانین جمهوری اسلامی ایران بوده و هر گونه برداشت از مطالب آن تنها با ذکر منبع مجاز می باشد.